Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ένα εργαλείο του Word
Το Word  είναι γενικότερα πολύ χρήσιμο για κάθε εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα από το είδος των μαθημάτων που διδάσκει. Τα περισσότερα από τα εργαλεία που διαθέτει προσφέρουν πάρα πολλές δυνατότητες και διευκολύνσεις στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία. Ένα από αυτά είναι και η εισαγωγή πίνακα, την οποία μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει πολλαπλά . Ένα παράδειγμα τέτοιας χρήσης είναι η δημιουργία  μιας άσκησης αντιστοίχισης  για το μάθημα της Ιστορίας, όπως η παρακάτω:
1.    Να αντιστοιχίσετε  σωστά τις παρακάτω δύο στήλες:
Α.
Β.
1.Απέλλα
α. Μάχη Θερμοπυλών
2.Περίοικοι
β. θεωρικά
3.Επώνυμος Άρχοντας
γ. Μάζεμα Εκκλησίας του Δήμου
4.Σόλωνας
δ. Συνέλευση των Σπαρτιατών
5.Κλεισθένης
ε. Σεισάχθεια
6. Λεωνίδας
στ. Γυμναστής
7. Περικλής
ζ. Μάχη Σαλαμίνας
8. Γραμματιστής
η. Κάτοικοι γύρω από τη Σπάρτη
9. Θεμιστοκλής
θ. Οστρακισμός
10. Παιδοτρίβης
ι. Δάσκαλος ανάγνωσης και γραφής

Ένα εργαλείο του Excel

Το Excel είναι ένα πρόγραμμα πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να επεξεργαστούμε κυρίως αριθμητικά δεδομένα ή να ταξινομήσουμε δεδομένα. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί  διδακτικά, τόσο από τον διδάσκοντα όσο και από τους μαθητές για να δημιουργηθούν γραφήματα τα οποία καθιστούν πιο κατανοητά αριθμητικά δεδομένα στο μάθημα της Ιστορίας. Για παράδειγμα, στο βιβλίο της Β΄ Λυκείου, στην ενότητα: Η Ευρώπη μετά τις ανακαλύψεις, μπορεί να ζητηθεί  κατασκευή  (εισαγωγή) ενός πίνακα και  η μετατροπή του σε γράφημα το οποίο να δείχνει πόσα εδάφη πρόσθεσε κάθε ευρωπαϊκή χώρα στην επικράτειά της για να μελετηθεί  η εξέλιξη  της αποικιοκρατίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΎ ΚΑΛΌ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΆ ΣΟΥ....

ρισσακη κωνσταντινα είπε...

Τριανταφυλλιά μπράβο, μου άρεσε η προσπάθειά σου!!!!

Νεκτάριος Κουτσουρούμπας είπε...

Πολύ ωραία!!!

school-violence-and-bullying είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα παραδείγματά σου, Τριανταφυλλιά! Και διαβαθμισμένα-για τους πολλούς και για τους λίγους αντίστοιχα!