Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Αξιοποίηση του Word και του Excel στο μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας

Αξιοποίηση του Word  στο μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας
To Word είναι πολύ χρήσιμο στη διδασκαλία της Γαλλικής Γλώσσας με την αξιοποίηση των ΤΠΕ.
α. Καταρχάς μας επιτρέπει να φτιάξουμε ελκυστικά και διαδραστικά φύλλα εργασίας χρησιμοποιώντας όλα τα βασικά εργαλεία μορφοποίησης (αλλαγή,  μέγεθος και χρώμα γραμματοσειράς, έντονη ή πλάγια γραφή, υπογράμμιση, στοίχιση, εισαγωγή παραγράφου κλπ) αλλά και άλλα πολύ χρήσιμα εργαλεία όπως την εισαγωγή εικόνας, εισαγωγή πίνακα, εισαγωγή υπερσυνδέσμου .
β. Οι μαθητές μας μπορούν να κάνουν εργασίες στο Word χρησιμοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία και να τα ανεβάζουν στο blog του μαθήματος είτε στην κλειστή ομάδα στο facebookO εκπαιδευτικός ή / και οι μαθητές μπορούν να κάνουν σχόλια χρησιμοποιώντας το εργαλείο εισαγωγή σχολίου. Κατόπιν οι μαθητές μπορούν να το ανεβάσουν ξανά έχοντας κάνει τις αλλαγές και τις διορθώσεις . Βλέπουμε λοιπόν ότι το word μας δίνει τη δυνατότητα ρευστοποίησης του κειμένου.
Πρόταση δραστηριότητας για τους μαθητές:
 Να γράψετε στο Word  ένα κείμενο 80 λέξεων στα γαλλικά σχετικά με την Ημέρα Κρέπας (Jour de Crepes) στη Γαλλία. Να μορφοποιήσετε το κείμενο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία μορφοποίησης  και να εισάγετε μια σχετική εικόνα  καθώς και έναν υπερσύνδεσμο που να μας οδηγεί σ’ ένα βίντεο σχετικό με τις οδηγίες παρασκευής κρέπας στα γαλλικά. Να ανεβάσετε το κείμενο σας στην κλειστή μας ομάδα στο Facebook. Να σχολιάσετε τα κείμενα των συμμαθητών σας με τη βοήθεια του εργαλείου  Εισαγωγή σχολίου. Αφού διορθώσετε και εμπλουτίσετε τα κείμενα σας με βάση τα σχόλια των συμμαθητών σας καθώς και τα  δικά μου  σχόλια/διορθώσεις, να τα ανεβάσετε στο blog του σχολείου.
Αξιοποίηση του Excel  στο μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας
Το Excel χρησιμοποιείται σε αρκετά μικρότερο βαθμό σε σχέση με το Word.
α. Αποτελεί όμως χρήσιμο εργαλείο για την καταγραφή των στοιχείων των μαθητών, των επιδόσεων τους στα προφορικά και στα γραπτά, στον υπολογισμό μέσων όρων. Οι πίνακες του είναι πολύ πιο εύχρηστοι από τον  Πίνακα του Word.
β. Οι μαθητές μπορούν να εμπλουτίσουν μια έρευνα ή ένα ερωτηματολόγιο που καλούνται να κάνουν οπτικοποιώντας τα αποτελέσματα τους με το εργαλείο  Εισαγωγή γραφήματος (πίτες, ράβδοι κλπ) Επίσης μπορεί να φτιάξουν έναν διαδραστικό ημερολόγιο.
Πρόταση δραστηριότητας στους μαθητές :
Αφού μελετήσετε το κείμενο «Les fêtes françaises» , να φτιάξετε ένα ημερολόγιο με τις γιορτές στη Γαλλία.



1 σχόλιο:

school-violence-and-bullying είπε...

Πολύ ωραίες οι δραστηριότητές σου, Μαίρη, με έντονο το διαδραστικό στοιχείο!