Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ



ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ
Αξιοποιείται  από μαθητές Β΄ Γυμνασίου για το μάθημα Ιλιάδα (Αρχαία Ελληνική Γραμματεία)
Αφού χωριστείτε  σε 6 ομάδες επιλέξτε  από το λογισμικό Ομηρικά έπη την ενότητα η θέση του ανθρώπου στον ‘Όμηρο και ειδικότερα την υποενότητα Ηρωικό  ιδεώδες. Κάθε ομάδα θα διερευνήσει και θα παρουσιάσει τις ακόλουθες εργασίες.
ΟΜΑΔΑ Α΄:   Με βάση τα κείμενα  και  τη  μελέτη της της ραψωδίας Ζ', στίχοι 440 εως 461 (απάντηση του Έκτορα στην Ανδρομάχη), να αναφερθείτε στη έννοια του ηρωικού ιδεώδους της Ομηρικής εποχής  και να παρουσιάσετε τη διαχρονική εξέλιξή του.
ΟΜΑΔΑ Β΄:    Με βάση τις πληροφορίες που δίνονται στη ενότητα αναπαραστάσεις  και τη μελέτη της ραψωδίας Α', στίχοι 54 εως 306, να αναλύσετε τις έννοιες τιμή και αρετή του Ομηρικού ήρωα.
ΟΜΑΔΑ Γ΄ :  Με βάση τα κείμενα, τις αναπαραστάσεις και το εικαστικό υλικό να παρουσιάσετε τους κυριότερους Ομηρικούς ήρωες – ενσαρκωτές του ηρωικού ιδεώδους Οδυσσέα, Αχιλλέα, Έκτορα και να διερευνήσετε την διαφοροποίηση του ηρωικού ιδεώδους για καθέναν απ’ αυτούς.
ΟΜΑΔΑ Δ΄:     Με βάση τις δραστηριότητες να παρουσιάσετε στην τάξη τις φράσεις από την Ιλιάδα που απηχούν το ηρωικό ιδεώδες, να τις αποδώσετε στην νεοελληνική γλώσσα και να εξετάσετε αν έχουν ισχύ στην σύγχρονη  εποχή.
ΟΜΑΔΑ Ε΄:     Με βάση το εικαστικό υλικό,  τα παράλληλα κείμενα και  τη  μελέτη της ραψωδίας Σ', στίχοι 478 εως 616  (Οπλοποιία)  να παρουσιάσετε την πανοπλία και τον οπλισμό των Ομηρικών ηρώων.
ΟΜΑΔΑ ΣΤ΄:   Με βάση τα παράλληλα κείμενα να παρουσιάστε λογοτεχνικά έργα που   αναφέρονται στους δύο Ομηρικούς ήρωες Οδυσσέα και Αχιλλέα και να τα παρουσιάσετε στην τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: