Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ «ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ 
Α΄ΚΑΙ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ» 
ΤΑΞΗ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 
Ενδεικτική Διάρκεια: 2 ώρες 

Μεταβείτε στη θεματική ενότητα «Λογοτεχνική ανάλυση» - υποενότητα «Ομηρική παρομοίωση» και μελετήστε τις πληροφορίες της υποενότητας που σχετίζονται με το θέμα.

 Στη συνέχεια, αφού χωριστείτε σε τρεις ομάδες, να κάνετε τις παρακάτω δραστηριότητες: 

1) Στο κεφάλαιο «Παράλληλα Κείμενα» να βρείτε τις παρομοιώσεις που αναφέρονται στην Οδύσσεια και συγκεκριμένα στις ραψωδίες ε 362-366 και ε 405-406. Αφού τις μελετήσετε προσεκτικά προσπαθήστε, κάθε ομάδα, να κάνει τα ακόλουθα: 

Α΄ ομάδα: να καταγράψει τους τομείς από τους οποίους αντλεί ο Όμηρος τα θέματά του.

Β΄ ομάδα: να καταγράψει σε κάθε παρομοίωση τους συγκρινόμενους όρους. 

Γ΄ ομάδα: να βρει το κοινό σημείο που συνδέει τους συγκρινόμενους όρους σε κάθε παρομοίωση. 

2) Στη συνέχεια η κάθε ομάδα, αφού μελετήσει και πάλι από τα κεφάλαια «Παράλληλα Κείμενα» το σχετικό υλικό, θα το επεξεργαστεί ως εξής: 

Α΄ ομάδα: θα μελετήσει ένα δημοτικό τραγούδι, θα εντοπίσει τις παρομοιώσεις και θα τις συγκρίνει ως προς τη δομή τους και τη θεματική τους με τις ομηρικές.

Β΄ ομάδα: θα μελετήσει ένα απόσπασμα από τη δραματική ποίηση, θα εντοπίσει τις παρομοιώσεις και θα τις συγκρίνει ως προς τη δομή τους και τη θεματική τους με τις ομηρικές. 

Γ΄ ομάδα: θα μελετήσει ένα κείμενο από τη Νεότερη ελληνική λογοτεχνία, θα εντοπίσει τις παρομοιώσεις και θα τις συγκρίνει ως προς τη δομή τους και τη θεματική τους με τις ομηρικές. 

3) Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε και να αισθανθείτε για λίγο όπως ο Οδυσσέας μέσα από τη μουσική του Antonio Vivaldi – Storm.  Ταυτόχρονα μπορείτε να ζωγραφίσετε εμπνεόμενοι και από τη μουσική αλλά και από κάποια από τις παρομοιώσεις που μελετήσατε. 


4) Κατασκευάστε ένα πολυτροπικό κείμενο χρησιμοποιώντας τις ζωγραφιές σας και εμπλουτίζοντάς το με κάποια από τα κείμενα που ήδη μελετήσατε και σας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: