Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

διδακτική πρόταση για τη Νεοελληνική Γλώσσα Α΄Λυκείου

Τίτλος: Διάλεκτοι και Ιδιώματα της Ελληνικής Γλώσσας.
Τάξη: Α΄Λυκείου
Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα
Σκοποί
  1. Να αντιληφθούν οι μαθητές τις έννοιες: της γλωσσικής διαλέκτου και του ιδιώματος.
  2. Να μάθουν να αναλύουν τις διαλεκτικές ποικιλίες, να ανευρίσκουν διαλεκτικά ή ιδιωματικά κείμενα και να τα συγκρίνουν με την Κοινή γλώσσα («νόρμα»).

Δραστηριότητες –Πορεία διδασκαλίας

Αρχικά σε όλους τους μαθητές εξηγούμε τους όρους: διάλεκτος και ιδίωμα μέσα από το σχολικό τους βιβλίο, αξιοποιώντας παραδείγματα που παρέχονται σ΄ αυτό.

Στη συνέχεια χωρίζουμε 4 ομάδες (4 ατόμων), οι οποίες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τις εξής δραστηριότητες:

1η ομάδα: Μέσα από την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα να επιχειρήσετε να αναλύσετε -σχολιάσετε κάποιες γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες.

Να μελετήσετε τα δωδεκανησιακά ιδιώματα μέσα από την παρακάτω πρώτη ιστοσελίδα που σας δίνεται και να βρείτε τα ιδιωματικά στοιχεία μέσα από τις παροιμίες που θα βρείτε στη δεύτερη ιστοσελίδα.



2η ομάδα: Να μελετήσετε τα ιδιώματα της Παλαιάς Αθήνας, της Αίγινας, της Κύμης και των Μεγάρων και να τα σχολιάσετε στο κείμενο που σας δίνεται.


3η ομάδα: Να ψάξετε ελεύθερα στο διαδίκτυο για να βρείτε κάποιο διαλεκτικό ή ιδιωματικό κείμενο σχετικό με τον τόπο καταγωγής σας και να το αναλύσετε ως προς τη μορφή και το περιεχόμενό του, σχολιάζοντας τις έννοιες της διαλέκτου και του ιδιώματος.

4η ομάδα: Να αντλήσετε πληροφορίες μέσα από πληροφοριακά κείμενα εφημερίδων ή περιοδικών για το θέμα του ρατσισμού που δημιουργείται μεταξύ αυτών που μιλούν διάφορα ιδιώματα και των εκπροσώπων της επίσημης γλωσσικής ποικιλίας. Θεωρείτε δικαιολογημένη αυτή τους τη στάση. Να τεκμηριώσετε την άποψή σας, συντάσσοντας ένα άρθρο 500 περίπου λέξεων που θα δημοσιευτεί στη μαθητική σας εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: