Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΠΕ Β1
ΕΡΓΑΣΙΑ 6η ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΙΤΛΟΣ: Ο επεξεργαστής κειμένου

Το
Word μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών και να χρησιμοποιηθεί συστηματικά και αποτελεσματικά κατά την παραγωγή γραπτού λόγου σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά και ομαδικά στο εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κατά τη διδασκαλία. Η εργασία σε ομάδες μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εφόσον δίνονται στους μαθητές φύλλα εργασίας και οι προσχεδιασμένες δραστηριότητες ακολουθούν συγκεκριμένα στάδια.
  Οι μαθητές έτσι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τον Η/Υ ως εργαλείο καθώς ο ηλεκτρονικός γραμματισμός συνδέεται άμεσα όχι μόνο με τις μετέπειτα επαγγελματικές τους επιλογές αλλά και με τον κόσμο που τους περιβάλλει.
 Η συγγραφή ακολουθεί στάδια, το κείμενο γράφεται και ξαναγράφεται, ώσπου να καταλήξει στην τελική μορφή του. Ο ρόλος του καθηγητή είναι συμβουλευτικός. Προσανατολίζει τις ομάδες προς την κατεύθυνση της αυτοδιόρθωσης.
Ωστόσο ορισμένοι μαθητές μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες κατά την πληκτρολόγηση, να γράφουν αργά, με αποτέλεσμα να δαπανάται πολύς χρόνος. Υπάρχει όμως το πλεονέκτημα ότι η επανεγγραφή του κειμένου με τη χρήση επεξεργαστή γίνεται ευχερέστερη, το ίδιο και οι πολλαπλές δοκιμαστικές εκδοχές, η αναθεώρησή του και ο τελικός έλεγχος. Οι μαθητές μπορούν να κρατούν τα προσχέδια και να τα βελτιώνουν, να επεξεργάζονται τη δομή και τη λογική αλληλουχία του κειμένου τους μετακινώντας, κόβοντας, επικολλώντας παραγράφους ή προτάσεις. Τα προσχέδια, η επανεγγραφή και ο τελικός διορθωτικός έλεγχος βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματική διαδικασία συγγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: