KΣΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΣΕ ΜΟΣΧΑΤΟΥ Οι δράσεις επιμορφούμενων φιλολόγων στις ΤΠΕ
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
ΣΕΝΑΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΜΑΘΗΜΑ : ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – «ΑΡΝΗΣΗ» Γ.ΣΕΦΕΡΗ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Η διδακτική πρόταση επιδιώκει την κινητοποίηση των μαθητών στα πλαίσια της διερεύνησης επιλογής και αξιοποίησης γνωστικού υλικού από διαδικτυακές πηγές , και της συνεργασίας στα πλαίσια της ομάδας στην κατεύθυνση της ερμηνευτικής προσέγγισης του ποιήματος και της παραγωγής κειμένου ενταγμένου σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.
Η συγκεκριμένη επιδίωξη ενισχύεται από την ιδέα του σεναρίου και την αυθεντικότητα της επικοινωνιακής περίστασης που αυτό δημιουργεί.
Οι προσδοκώμενοι μαθησιακοί στόχοι είναι η επαφή και η γνωριμία των μαθητών με τον ποιητή, το συγκεκριμένο και το συνολικότερο έργο του, μέσα από την αναζήτηση, ανακάλυψη, επιλογή και σύνθεση των διαθέσιμων πληροφοριών.
Παιδαγωγικά, στόχοι είναι, η εξοικείωση με ανοικτά περιβάλλοντα μάθησης, η ομαδική συνεργασία, η ανάπτυξη της ικανότητας αυτενέργειας και της ατομικής οικοδόμησης της γνώσης.
Οι διδακτικές μέθοδοι επικεντρώνονται στη διερευνητική – ανακαλυπτική μάθηση, και στην αξιοποίηση της συνεργασίας και των προσωπικών βιωμάτων και γνώσεων του μαθητή, στο προσδοκώμενο μαθησιακό αποτέλεσμα.
Ο δάσκαλος παράλληλα μετατοπίζεται από το ρόλο του «κατέχοντος» ενός γενικής αξίας νοήματος, στο ρόλο του διευκολυντή, συντονιστή της μαθησιακής διαδικασίας.
Ειδικότερα διδακτικοί στόχοι είναι:
Α΄ Ως προς το γνωστικό αντικείμενο:
1.Η γνωριμία με τον ποιητή και το έργο του.
2.Να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ύφους του κειμένου, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο κάθε δημιουργός, εκφράζει τη σκέψη, το συναίσθημα και διαμορφώνει την προσωπική του ομιλία.
3.Η αξιοποίηση των κειμενικών και εξωκειμενικών στοιχείων για το σχολιασμό και την ερμηνεία του ποιήματος
4.Η δημιουργία κινήτρων για προσωπική ποιητική έκφραση του μαθητή
5.Η προσέγγιση με το αξιακό σύστημα του ποιητή όπως καταγράφεται στο συγκεκριμένο ποίημα.
6.Η ένταξη των αποτελεσμάτων της παρατήρησης και της έρευνας των μαθητών, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που στην περίπτωση αυτή αφορά στα χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης σχολής.
7.Η σύνδεση του ποιήματος με το ιδεολογικό πλαίσιο της ιστορικής περιόδου.
8.Η αισθητική απόλαυση του ποιήματος με τη συμβολή διαφορετικών αναπαραστατικών μορφών.
9.Η παραγωγή γραπτού λόγου ενταγμένου σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.
10.Η προσέγγιση της γλωσσοτεχνικής σύνθεσης, μέσα από τη διερεύνηση της λειτουργίας των λέξεων σε συγκεκριμένο περιβάλλον.
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ 1
(ομάδα διερεύνησης και αξιοποίησης βιογραφικών στοιχείων)
Η προσωπική ζωή του ποιητή, οι επιδράσεις που δέχεται από το περιβάλλον, ακόμη και οι συνθήκες δουλειάς διαμορφώνουν σε ένα βαθμό και την ποιητική του.
Επιβεβαιώνεται η παραπάνω άποψη μέσα στο συγκεκριμένο ποίημα;
Συνθέστε ένα κείμενο όπου θα καταγράφετε την άποψη σας. Στην προσπάθεια αυτή θα σας βοηθήσουν τα βιογραφικά καιαυτοβιογραφικά κείμενα του ποιητή, που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Επίσης το κείμενο του Γ. Γιατρομανωλάκη (2000) σε αφιέρωμα εφημερίδας για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.
ΟΜΑΔΑ 2
(Ομάδα διερεύνησης και αξιοποίησης του ιστορικού ‐ ιδεολογικού πλαισίου)
Οι γενικότερες συνθήκες, το ιστορικό και το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής στην οποία ζει ο ποιητής, διαμορφώνουν το έργο του.
Συμφωνείτε με την παραπάνω άποψη; Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορικές συνθήκες και τα γεγονότα της περιόδου εκείνης «αποτυπώνονται» στην «Άρνηση»; (Λάβετε υπόψη σας, ότι το ποίημα γράφτηκε γύρω στο 1925, όταν ο ποιητής ήταν 25 ετών)
Γιατί ο ποιητής χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό; (διψάσαμε, γράψαμε, πήραμε, αλλάξαμε;)
Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, αναζητήστε από τις επιλεγμένες πηγές τις πληροφορίες που νομίζετε ότι χρειάζονται και συνθέστε ένα κείμενο που να απαντά στα παραπάνω ερωτήματα.
Ποιητές του μεσοπολέμου
Πολιτισμικές εκφράσεις στο Μεσοπόλεμο, 1923‐1940
ΟΜΑΔΑ 3
(ομάδα γλωσσοτεχνικής προσέγγισης)
Με τη βοήθεια του κόμβου της Νεοελληνικής γλώσσας επιχειρήστε να βρείτε με ποια από τις σημασίες, βρίσκονται οι παρακάτω λέξεις μέσα στο ποίημα:
Πάθος:
Άρνηση:
Κάντε το ίδιο και για τον τίτλο της ποιητικής συλλογής «Στροφή»:
Παρατηρείστε ότι η σημασία των λέξεων αλλάζει, όταν αλλάζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι ενταγμένες.
Μπορείτε μέσα από το σώμα κειμένων του κόμβου, να επιλέξετε δύο παραγράφους, όπου οι λέξεις «πάθος» και «στροφή», έχουν διαφορετική σημασία; Από ποιο σώμα κειμένων τις επιλέξατε, σε ποιο συμπέρασμα καταλήγετε;
Μπορεί ένα λεξικό να μας βοηθήσει να βρούμε το συμβολισμό κάποιων λέξεων; Δοκιμάστε πάλι μέσα από τον κόμβο να βρείτε τη σημασία των λέξεων άσπρο, περιστέρι.
Συνθέστε ένα κείμενο στο οποίο θα παρουσιάζετε μια ερμηνεία του ποιήματος με βάση την λεξιλογική προσέγγιση που προηγήθηκε.
ΟΜΑΔΑ 4
(ομάδα αισθητικής προσέγγισης)
1.
Με τη βοήθεια των εργαλείων του επεξεργαστή κειμένου, χρωματίστε όπως εσείς νομίζετε, τους στίχους ή και συγκεκριμένες λέξεις του ποιήματος. Παρουσιάστε το στην τάξη, αιτιολογώντας τους χρωματικούς συνδυασμούς που επιλέξατε.
2.
Ακούστε πάλι την απαγγελία του ποιήματος τόσο από τον Σεφέρη, όσο και από τον Φυσσούν. Ηχογραφήστε μια δική σας απαγγελία και βάλτε την να ακουστεί στην τάξη. Αιτιολογήστε την ένταση τον χρωματισμό της φωνής σας σε συγκεκριμένα σημεία.
3.
Επιλέξτε από το υλικό των εικόνων, εκείνες που νομίζετε ότι ταιριάζουν και τοποθετήστε τις δίπλα στο ποίημα.
http://www.asda.gr/g14per/14thdigital/14thdm01/14thdm01‐afi1.htm
http://cgi.di.uoa.gr/~gram/photsef.html
http://users.ach.sch.gr/akalant/seferis/anagn1.htm
ΟΜΑΔΑ 5
(ομάδα συσχέτισης – σύγκρισης με παράλληλα κείμενα)
Διαβάστε τη βιογραφία του Κ. Καρυωτάκη καθώς και τη βιογραφία του Γ.Σεφέρη. Προσπαθήστε να καταγράψετε σε κείμενο τα κοινά στοιχεία αλλά και τις διαφοροποιήσεις. Στην προσπάθειά σας θα βοηθήσει και το κείμενο του
Γ .Γιατρομανωλάκη. για τον Σεφέρη καθώς και το τελευταίο σημείωμα
του Καρυωτάκη, πριν από την αυτοκτονία του.
Διαβάστε το ποίημα του Καρυωτάκη «Είμαστε κάτι…» Μπορείτε να διακρίνετε κοινά σημεία με την «Άρνηση»; Υπάρχει κάποια βασική ιδέα που επαναλαμβάνεται; Ποιες οι διαφορές; Συνθέστε ένα κείμενο και ανακοινώστε το στην τάξη.
ΟΜΑΔΑ 6
(ομάδα περιγραφής )
Δοκιμάστε να περιγράψετε τον ποιητή και τη ζωή του μέσα από μία περιήγηση στο φωτογραφικό υλικό του ΕΚΕΒΙ και των δικτυακών τόπων που σας δίνονται. (http://cgi.di.uoa.gr/~gram/photsef.html,
http://lyk‐vrachn.ach.sch.gr/par‐melpoi/sld029.htm, Αντλήστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε από τις φωτογραφίες, δίνοντας τις δικές σας προεκτάσεις και ερμηνείες. Συνθέστε ένα κείμενο, δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργούν οι φωτογραφίες‐ και διαβάστε το στην τάξη. .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ WORD ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ Το word είναι ένα ευέλικτο πολυμεσικό εργαλείο το οποίο παρέχει τις παρακάτω δυνατότητ...
-
Συνάδελφοι, καλή Σαρακοστή σε όλους και γρήγορη ανάρρωση στην υπεύθυνη της επιμόρφωσης κ. Κική! Ετοίμασα ένα πρόχειρο σενάριο πάνω στην ...
-
Εννοιολογικός Χάρτης Σχόλια και παρατηρήσεις σε Εννοιολογικό Χάρτη από το Φωτόδεντρο. Επειδή οι σχετικοί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου