ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ
Ανάμεσα στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως καθαριστικά προσώπου συναντούμε και το σαπούνι.Τι θα λέγατε να φτιάχναμε μόνοι μας το δικό μας σαπούνι;.......H συνταγή:
ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Είναι απλό να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό σαπούνι, αρκεί να τηρήσουμε κάποιες στοιχειώδεις προφυλάξεις.
Υπάρχουν δύο μέθοδοι παρασκευής σαπουνιού η θερμή και η ψυχρή μέθοδος:
ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Η πιο γνωστή μέθοδος παρασκευής σαπουνιού και η αγαπημένη όλων των σαπουνοποιών. Η διαδικασία είναι η ίδια με τη θερμή μέθοδο μόνο που δεν μαγειρεύουμε το σαπούνι.
Υλικά
1000 ml Ελαιόλαδο (915-918 γραμμ.)
257 ml Απιονισμένο νερό (257γραμμ)
128 γραμμ. Καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα (64 γραμ)
Θα χρειαστούμε επίσης ανοξείδωτα σκεύη, πυρίμαχα, μια κουτάλα-σπάτουλα σιλικόνης, θερμόμετρο λαδιού.
Διαδικασία
Ζυγίζουμε τα υλικά, τα έλαια, την καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου), το απιονισμένο νερό, τα εκχυλίσματα και τα αιθέρια έλαια που τυχόν θα βάλουμε στο σαπούνι μας. Προετοιμάζουμε το αλκαλικό διάλυμα Σε μια πυρίμαχη κανάτα προσθέτουμε το νερό και την καυστική σόδα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα σιλικόνης μέχρι να διαλυθεί τελείως η σόδα.
Έλεγχος θερμοκρασίας
Τα έλαια και η σόδα θα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία μεταξύ 32-35 βαθμούς Κελσίου. Για να “πέσει” η θερμοκρασία του αλκαλικού διαλύματος μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπολ σε ένα μεγαλύτερο μπολ με παγάκια ή να αφήσουμε να πέσει η θερμοκρασία της με φυσιολογικό τρόπο.
Μίξη ελαίων και αλκαλικού διαλύματος
Όταν και τα δυο είναι στην ίδια θερμοκρασία τότε σε ένα ανοξείδωτο ή πυρίμαχο μπολ προσθέτουμε το λάδι-α και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλκαλικό διάλυμα. Ανακατεύουμε τα υλικά με μια κουτάλα σιλικόνης και στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα τα υλικά. Το μείγμα θα αρχίσει να γίνεται κρεμώδες και θα αρχίσει να πήζει. Για να καταλάβουμε ότι έχει πήξει αρκετά και κάνει το λεγόμενο “ίχνος” είναι όταν ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ και αφήνει πίσω του μια γραμμή στην επιφάνεια του σαπουνιού. Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια που θέλουμε και ανακατεύουμε.
Τοποθέτηση σε καλούπι
Βάζουμε το σαπούνι στο καλούπι και το σκεπάζουμε με μερικές πετσέτες για να το κρατήσουμε ζεστό. Το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος για να σκληραίνει πριν το κόψουμε. Θα χρειαστεί από 8 έως 24 ώρες για να σκληραίνει. Κόβουμε το σαπούνι Ξεφορμάρουμε το σαπούνι και το κόβουμε σε μπάρες.
Ωρίμανση
Τοποθετούμε το σαπούνι στα ράφια και περιμένουμε περίπου 4-6 εβδομάδες για να ωριμάσει. Αναγράφουμε σε ένα καρτελάκι την ημερομηνία παρασκευής και ωρίμανσης του σαπουνιού. Όσο πιο πολύ ωριμάζει τόσο πιο καλύτερο θα γίνεται.
ΘΕΡΜΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει έξι σαπούνια των 100 περίπου γραμμαρίων το καθένα.
Χρόνος παρασκευής: 20-30 λεπτά.
Χρόνος ωρίμανσης σαπουνιού: 4-6 εβδομάδες.
ΥΛΙΚΑ
Έλαιο 500 γραμμάρια
Νερό (απιονισμένο) 150 γραμμάρια
Καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα 70 γραμμάρια
Βότανα 2-3 κ. σούπας
Αιθέρια έλαια 5-6 σταγόνες
Διαδικασία παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και ζεσταίνω μέχρι να γίνει χλιαρό (να έχουν ζεσταθεί δηλαδή τα τοιχώματα της κατσαρόλας).
Ρίχνω λίγη-λίγη την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνω το λάδι και συνεχίζω το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
Κάποια στιγμή ο "χυλός" -γιατί με χυλό μοιάζει στην αρχή- αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα, να "δένει" κάπως δηλαδή. Σ' αυτό το σημείο κλείνω τη φωτιά και αφήνω να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.
Αποσύρω απ' τη φωτιά, αφήνω να σταθεί λίγη ώρα και κατόπιν το βάζω σε καλούπια.
Τα αιθέρια έλαια τα προσθέτω αργότερα, όταν δούμε πως το σαπούνι μας έχει αρχίσει να "γίνεται".
Αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω σε χώρο μακριά από ρεύματα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε τις σωστές προφυλάξεις. Τόσο το καυστικό νάτριο όσο και το καυστικό κάλιο είναι καυστικές βάσεις και ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση τους. Δεν τα αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά γάντια, ολόσωμη ποδιά και πλαστικά γυαλιά για την προστασία των ματιών και δεν εισπνέουμε τους ατμούς που εκλύονται κατά τη διάρκεια ανάμιξής της με το νερό. Φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτό απορροφητήρα και ίσως και κάποιο παράθυρο στην κουζίνα μας. Τέλος αποθηκεύουμε τη βάση μας σε μέρος ασφαλές και απρόσιτο σε μικρά παιδιά.
ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS
• Για την ωρίμανση του σαπουνιού επιλέγουμε ράφια διάτρητα κατά προτίμηση για να περνάει ο αέρας από παντού και να ωριμάζει ομοιόμορφα. Αν δεν βρούμε διάτρητα ράφια τότε θα πρέπει να βάλουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε κάθε ράφι και να τοποθετήσουμε τα σαπουνάκια μας. Τα γυρίζουμε τακτικά ώστε όλες οι πλευρές να είναι εκτεθειμένες στον αέρα και να ωριμάσει ομοιόμορφα.
• Το σαπούνι μας θα είναι κατάλληλο για χρήση μετά από 1-2 μήνες, όταν το ph του είναι ασφαλές για την επιδερμίδα μας. Ουδέτερο ph και ασφαλές για την επιδερμίδα είναι η τιμή 7. Μια δοκιμή που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε τη διαφορά μεταξύ ενός φρέσκου και ενός ωριμασμένου σαπουνιού είναι να κόψουμε από ένα κομμάτι από το καθένα και να πλύνουμε μ’ αυτό το εσωτερικό μέρος του καρπού μας όπου είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο. Το φρέσκο σαπούνι θα αφήσει το δέρμα μας ξηρό, θα δημιουργήσει ερεθισμό και φαγούρα. Αυτό δε θα συμβεί με ένα ωριμασμένο σαπούνι.
• Ζυγαριά Θα χρειαστούμε μια ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας γιατί για τα σαπούνια κάθε γραμμάριο μετράει.
6 σχόλια:
Επιτέλους δεν έχουμε δικαιολογία.....
Έχουμε το σαπούνι, πού είναι το σχοινί;
και αλλο σχόλιο
και αλλο καλό σχόλιο
προσπαθώ να κάνω ρεκόρ στα σχόλια
το προσπαθω πολυ....
φτάνω στο τέρμα....
Δημοσίευση σχολίου